Möte 2018-03-08

Februarimötet blev ju inställt pga förkylningar. Det var därför länge sedan vi sågs och extra roligt att så många kom. Enbart Mahshid och Clas saknades.

Ett år till

Studieförbundet Vuxenskolan fungerar som skolor gör, dvs dom planerar i läsår. Läsåret börjar på hösten och slutar till sommaren. Jag har fått frågan från SV hur vi vill göra läsåret 2018-2019 och jag skickade därför ut frågan för några veckor sedan till gruppen. Nästan alla svarade och precis alla som svarade vill att vi kör vidare. På mötet bekräftades att gruppen ska köra ett år till. Jag förvarnade för att vi inte vet hur fotoklubben förhåller sig till lokalsubventioner 2019, i värsta fall kan det kosta 180:- (6×30:-) per person att fortsätta våren 2019, en kostnad vi inte kan hoppa av. Men ingen var rädd för en sådan ev kostnad, så jag kontaktar SV och säger att vi vill fortsätta ett år till.

Förslaget från vår sida är att vi satsar på 2:a torsdagen i varje månad, precis som vi gjort det senaste året. De datum som då blir aktuella är: 13/9, 11/10, 8/11, 13/12, 10/1, 14/2, 14/3, 11/4, 9/5, 13/6. Det blir fyra höstmöten och 6 vårmöten.

Vad är gatufoto?

Sven-Olof bad mig i januari skriva samman vad jag har för syn på gatufoto. Jag gjorde en text som alla förhoppningsvis läst. texten var i alla fall uppe till diskussion. Texten kan i princip sammanfattas i två punkter:

  • Gatufotografi är ett väl inarbetat begrepp, men det är snävt och leder till en begränsning som inte alltid är bra. På engelska hävdar många att street photography heller borde kallas life photography, dvs vi dokumenterar livet, i det offentliga rummets sammanhang. Det finns ingen riktigt bra översättning av life photography som fungerar lika bra som gatufotografi, så vi behåller begreppet gatufotografi, men vi bör tänka life photography för att få större fotograferingsutrymme.
  • Var inte taskig! Jag har skrivit att vi ska fotografera “med känslomässig respekt” och det är kanske inte den bästa beskrivningen. Vad jag anser är att vi ska kunna fotografera i princip allt, men vi måste göra det med respekt för den/det vi avbildar. Vi sparkar inte på en som redan ligger, vi pekar inte finger åt en som har det sämre eller svårare än vi själva har det. Så att inte vara taskig är kanske den bästa beskrivningen.

Med detta sagt så förhåller vi oss till den text jag skrivit till dess vi kommer fram till något bättre.

Bildbedömning / bildkritik

VI har via mejlen fört en dialog kring bildkritik, hur vi ev skulle kunna använda en bedömningsmodell i våra samtal kring de bilder vi visar. Håkan började med ett dussin punkter som efter hand kokat ner till fyra:

  • Punctum
  • Budskap
  • Komposition
  • Teknik

Vi som har erfarenhet av liknande utvärderingsmodeller i Sven-Olofs WalkingTheStreets är skeptiska, men efter lite diskussioner bestämde vi att försöka ha dessa tankar med oss när vi tittade på kvällens bilder.

Kvällens bilder

VI tittade igenom både februari och mars “Topp”-taggade bilder och det var ovanligt många riktigt bra bilder. Vi kan glatt konstatera att gruppen blir allt bättre! Vi kunde hitta flera bilder hos alla fotografer som hade riktigt tydlig punctum. Vi saknade Clas som hade lagt in ett antal bilder varav flera var “kanon”.

Vi försökte tänka med de fyra bildbedömningspunkterna i minnet och det gick ibland bra, ibland inte alls.

En sak vi alla gör oss skyldiga till är att vi “fyller kvoten”. Har vi sagt att vi får tagga 7 bilder med “Topp” så gör vi det, även om vi inte har 7 bilder som är bra. Vi borde nog sluta med det och satsa hårdare på kvalitet än kvantitet, för vi har riktigt bra kvalitet när vi “får till det”.

En annan sak i alla fall jag tycker vi ska sluta med är hårddisksurf. Visst kan man plocka en eller annan bild från arkivet, men när hela bildvisningen kommer “från förr”, då tycker i alla fall jag att vi missar på målet att vara aktiva gatufotografer.

En tredje sak handlar om avancerad Photoshopgymnastik. Det hör inte till den här gruppen.

Nytt projekt

Nu när “Mina kvarter” går mer på sparlåga så behöver vi ett nytt gemensamt projekt. Vi har sökt med ljus och lykta och i slutet på mötet dök det upp en idé baserad på några bilder från Mirja och Marie. Mirja har fotograferat bilder där affischer förekommer, Marie hade en rolig bild med en  skylt.

Funderingen är ungefär följande: De flesta affischer sitter upp en kortare stund. De berättar om något som händer, och de försvinner när det har hänt. Kan affischer vara ett viktigt delmoment i bilder som berättar om Stockholm 2018? Kan affischer bli en del i de tidsdokument vi fryser med våra kameror? Kom ihåg att vi äger tidsmaskiner för framtiden som fryser ögonblick av nuet. Bilder idag blir i morgon resor tillbaks. Tanken är inte att bara plåta affischer utan att plåta bilder där affischer ingår. Svårt? Absolut! Men det är ju meningen. Tagga “Projekt Affischer”